Absolwenci kierunku biotechnologia posiadają szeroką wiedzę z zakresu nauk matematycznych, przyrodniczych, technicznych i humanistycznych. Mają opanowane podstawy nauk ścisłych takich jak matematyka, fizyka, chemia i informatyka. Posiadają wiedzę z zakresu nauk biologicznych obejmującą m.in. biochemię, bioinformatykę, biologię komórki, genetykę, mikrobiologię i immunologię. wiedza ta może być wykorzystana w obszarze biotechnologii, biologii molekularnej, inżynierii bioprocesowej, mikrobiologii przemysłowej, kultur tkankowych oraz metod biotechnologicznych w ochronie środowiska. Szerokie i wszechstronne wykształcenie o charakterze interdyscyplinarnym umożliwia absolwentom kierunku biotechnologia sprawną współpracę ze specjalistami innych dziedzin nauki. Absolwenci kierunku Biotechnologia są przygotowani do stosowania technik biotechnologicznych w różnych, możliwych obszarach ich działalności zawodowej takich jak: laboratoria badawcze, analityczne i diagnostyczne, pracy z materiałem biologicznym czy pracy w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych. Zdobędą przygotowanie do podjęcia pracy w przemysłach: spożywczym, farmaceutycznym, produkcji środków ochrony roślin w laboratoriach biologicznych i medycznych, przedsiębiorstwach zajmujących się utylizacją odpadów jak i do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Absolwenci tego kierunku studiów posiadają specjalistyczną wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne z zakresu nauk podstawowych i aplikacyjnych: biochemii, biologii komórki, genetyki i inżynierii genetycznej, inżynierii bioprocesowej, mikrobiologii, biotechnologii i biologii molekularnej, opartych na solidnych podstawach nauk biologicznych (botanika, zoologia) oraz ścisłych. Oprócz zdobytej wiedzy posiadają praktyczną umiejętność w posługiwaniu się całym wachlarzem technik laboratoryjnych i analitycznych. Posiadana wiedza, pogłębiona o dodatkowe umiejętności praktyczne, pozwoli na zatrudnienie absolwentów w specjalistycznych laboratoriach, w firmach biotechnologicznych transferujących nowoczesne technologie, placówkach naukowych, terenowych stacjach badawczych oraz w instytucjach zajmujących się ochroną przyrody. Zdobędą przygotowanie do podjęcia pracy w przemysłach: spożywczym, farmaceutycznym, produkcji środków ochrony roślin w laboratoriach biologicznych i medycznych, przedsiębiorstwach zajmujących się utylizacją odpadów jak i do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Absolwent posiada wiedzę biotechnologiczną w szczególności związaną z substancjami stosowanymi w syntezie produktów leczniczych, aparaturą wykorzystywaną w przemyśle farmaceutycznym, z uwzględnieniem nowoczesnych metod analitycznych oraz nanotechnologii, a także farmakologii, farmakogenetyki i toksykologii produktów leczniczych. Zakres nabytych umiejętności umożliwia mu projektowanie leków z korzystaniem nowoczesnych narzędzi informatycznych oraz technik inżynierii genetycznej. Absolwent potrafi również projektować i symulować bioprocesy stosowane w przemyśle farmaceutycznym, jak również przeprowadzić ocenę i analizę jakości surowców oraz produktów leczniczych
Absolwent przygotowany jest do podjęcia pracy zawodowej w przemyśle farmaceutycznym, jak również w branżach pokrewnych tj. w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i dystrybucją leków, środków spożywczych i suplementów diety, w laboratoriach analitycznych, badawczych, diagnostycznych, zajmujących się analizą biologiczną i chemiczną oraz oceną jakości produktów. Zakres wiedzy ekonomicznej i prawa farmaceutycznego umożliwia mu podjęcie samodzielnej działalności gospodarczej. Absolwent posiada znajomość języka obcego ogólnego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz języka specjalistycznego.
Absolwenci specjalności biotechnologia żywności mają wiedzę i umiejętności z zakresu chemii procesów biotechnologicznych, enzymologii, toksykologii, technologii przemysłów biotechnicznych, mikrobiologii żywności oraz oceny jakości produktów i procesów biotechnologicznych. Są przygotowani do podjęcia pracy w różnych gałęziach gospodarki, w których stosuje się techniki biotechnologiczne, tj. w przemyśle spożywczym (m. in. mleczarskim, mięsnym, browarniczym, gorzelniczym i winiarskim), farmaceutycznym, paszowym, a także chemii gospodarczej. Zna i potrafi praktycznie wykorzystać techniki in vitro stosowane w hodowli roślin i zwierząt oraz ochronie środowiska (biopreparaty, oczyszczanie biologiczne, biotransformacje).
Studia na kierunku biotechnologia oraz specjalności żywnościowej przygotowują także do pracy w laboratoriach analityczno – chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych, zwłaszcza w przetwórstwie spożywczym związanym z technologiami fermentacyjnymi i produkcją biopreparatów. Tak wszechstronne wykształcenie sprawia, że absolwenci specjalności mogą pracować na stanowiskach zarówno technologów, ale także wysoko wykwalifikowanych specjalistów w służbach sanitarnych i placówkach naukowo – badawczych.
Absolwenci specjalności mikrobioanalityka w biotechnologii, zdobędą przygotowanie do podjęcia pracy w instytucjach wykorzystujących nowoczesne techniki biotechnologiczne i biomolekularne. Zdobędą przygotowanie do pracy w przemysłach: spożywczym, rolniczym, farmaceutycznym, produkcji środków ochrony roślin, w badawczych i analitycznych laboratoriach biologicznych i medycznych, przedsiębiorstwach zajmujących się utylizacją odpadów, jak i do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Absolwenci nabędą wiedzę ukierunkowaną na praktyczne i teoretyczne wykorzystanie osiągnięć wybranych dyscyplin nauk ścisłych (matematyka, fizyka, chemia), przyrodniczych (biologia) i technicznych (technologia, inżynieria procesowa). Zdobędą umiejętności w zakresie projektowania i prowadzenia eksperymentów oraz prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii. Wyróżnia go pogłębiona wiedza w zakresie budowy strukturalno – funkcjonalnej komórek eukariotycznych, markerów genetycznych oraz nowoczesnych technik analityki biochemicznej. Ta wiedza daje solidne podstawy do istoty tej specjalności, a więc wejścia w zagadnienia związane z bioanalityką w skali mikro, związaną z obszarem mikrobioanalityki oraz zdobycia umiejętności w projektowaniu, konstruowaniu i walidacji biosensorów o specyficznym, wąskim zakresie zastosowań w bioanalityce.
Kierunek Biotechnologia
Specjalność biotechnologia farmaceutyczna
Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z opisem dostępnym w systemie SylabUZ: sylabuz.uz.zgora.pl
Uwaga! Wersja drukowana pracy wraz z płytą CD/DVD po obronie pozostaje w Aktach Studenta. W przypadku niezłożenia pracy do 30 czerwca br. student zobowiązany jest do złożenia w Dziekanacie WNB podania do Dziekana Wydziału o przedłużenie terminu złożenia pracy licencjackiej. Podanie musi być zaopiniowane przez promotora i powinno zawierać informację o stopniu zaawansowania pracy.