uz-logo-pion-2.png

                     Biblioteka Uniwersytecka

logointegro5.png

Żywienie człowieka i dietoterapia

Studia pierwszego stopnia

Absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietoterapia uzyskuje tytuł zawodowy inżyniera. Posiada wiedzę i umiejętności umożliwiające prowadzenie samodzielnej, efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa żywieniowo-dietetycznego, współpracy z branżą wellness i fitness prowadzenia działalności z zakresu żywienia zbiorowego lub podjęcie pracy w przedsiębiorstwach przetwórstwa żywności, kontroli obrotu żywnością. Wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu chemii żywności oraz nauk żywieniowych w połączeniu z naukami technologicznymi, technicznymi oraz ekonomicznymi umożliwiają wszechstronny rozwój i szerszą możliwość wyboru dróg kariery zawodowej po ukończeniu studiów. Absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietoterapia:

  • potrafi integrować wiedzę teoretyczną z wielu dziedzin technologii żywności i doradztwa żywieniowego z doświadczeniami praktycznymi nabytymi już w trakcie studiów.
  • potrafi organizować linię produkcyjną zakładu żywienia zbiorowego i przetwórstwa spożywczego oraz stworzyć gabinet doradztwa żywieniowego włącznie z doborem specjalistycznych urządzeń, umie przeprowadzić kalkulację ekonomiczną danego przedsięwzięcia.
  • ma doświadczenie i posiada umiejętności w rozwiązywaniu zadań praktycznych w zakresie żywienia człowieka oraz doradztwa dietetycznego zdobyte w zakładach prowadzących żywienie zbiorowe, gabinetach doradztwa dietetycznego oraz zakładach przetwórstwa i badania żywności.
  • rozumie zasady funkcjonowania rynku oraz marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka oraz doradztwem dietetycznym.
  • zna język obcy i potrafi posługiwać się terminologią specjalistyczną w stopniu umożliwiającym korzystanie z literatury fachowej.

Zdobyta wiedza i umiejętności praktyczne sprawiają, że absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietoterapia jest przygotowany do podjęcia zarówno studiów drugiego stopnia jak i pracy związanej z doradztwem żywieniowym (doborem optymalnej diety), promocją prawidłowego żywienia lub żywieniem zbiorowym. Absolwent może także pracować w laboratoriach badawczych oraz w zakładach przetwórstwa spożywczego. Wyraźnie profilowane wykształcenie techniczne z gruntownym praktycznym przygotowaniem informatycznym, ekonomicznym i menadżerskim gwarantuje zatrudnienie lub tworzenie własnych firm przez absolwentów w firmach doradztwa żywieniowego, żywienia zbiorowe, edukacji żywieniowej a także w zakładach pracy zajmujących się szeroko pojętym przetwórstwem żywności.

 

Koordynator praktyk

Dr inż. Halina Bartkiewicz. Źródło: archiwum Wydziału

Dr inż. Halina Bartkiewicz
E-mail : praktyki@wnb.uz.zgora.pl

Kierunki studiów:
Żywienie człowieka i dietoterapia

Terminy odbywania i wymiar godzin praktyk zawodowych

Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia

  • studia I stopnia - inżynierskie
  • semestr 2 (120 godzin) – praktyka wakacyjna (lipiec, sierpień, wrzesień)
  • semestr 4 (300 godzin) – praktyka wakacyjna (lipiec, sierpień, wrzesień)
  • semestr 6 (300 godzin) – praktyka wakacyjna (lipiec, sierpień, wrzesień)

 

Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z opisem dostępnym w systemie SylabUZ: sylabuz.uz.zgora.pl

Dodatkowe informacje

Lista tematów prac dyplomowych licencjackich

Pliki do pobrania
Studenci trzeciego roku studiów I stopnia proszeni są o wybór tematu pracy dyplomowej/inżynierskiej, zgłaszanie się do promotorów oraz podpisanie karty tematu pracy do dnia 15.01.2022 r. Podpisane karty tematu proszę złożyć w BOS 2 (p.119) do dnia 21.01.2022r.

Lista tematów prac dyplomowych licencjackich

Pliki do pobrania
Studenci trzeciego roku studiów I stopnia proszeni są o wybór tematu pracy dyplomowej/inżynierskiej, zgłaszanie się do promotorów oraz podpisanie karty tematu pracy do dnia 15.01.2022 r. Podpisane karty tematu proszę złożyć w BOS 2 (p.119) do dnia 21.01.2022r.


Zagadnienia na egzaminy licencjacki i magisterski

Pliki do pobrania


Przygotowanie pracy

Pliki do pobrania

Uwaga! Wersja drukowana pracy wraz z płytą CD/DVD po obronie pozostaje w Aktach Studenta. W przypadku niezłożenia pracy do 30 czerwca br. student zobowiązany jest do złożenia w Dziekanacie WNB podania do Dziekana Wydziału o przedłużenie terminu złożenia pracy licencjackiej. Podanie musi być zaopiniowane przez promotora i powinno zawierać informację o stopniu zaawansowania pracy.

Dokumenty wymagane przy odbiorze dyplomu

  • Dowód osobisty (potwierdzenie tożsamości).
  • Podpisana karta obiegowa.
  • Legitymacja studencka.
  • Potwierdzenie uiszczenia opłaty za dyplom.

Pozostałe dokumenty

Pliki do pobrania

Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego", POWR.03.05.00-00-Z014/18